HÍREK

Műtrágyázás nélkül hatalmas lehet a bukás a kukoricán

2017.06.15. | agrarszektor.hu

A kilencvenes évek óta 40–50 százalékos termésingadozás tapasztalható a magyarországi kukoricatermesztésben. A szélsőségesebbé vált időjárás csak az egyik okozója ennek, nagymértékben visszaesett ugyanis a műtrágya-felhasználásunk is.

Műtrágyázás nélkül hatalmas lehet a bukás a kukoricán

A magyarországi kukoricatermesztésben jelentős termésingadozás tapasztalható az utóbbi két-három évtizedben. Míg a rendszerváltás előtt legfeljebb 10–20 százalékos eltérés mutatkozott az egymást követő aszályosabb és csapadékosabb esztendőkben, a kilencvenes évek óta ez a 40–50 százalékot is eléri. Az okokat a felhasznált műtrágyamennyiség csökkenésében, illetve az időjárási anomáliák sokasodásában látja Spitkó Tamás, az MTA ATK Mezőgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa.

 

A szakember az I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen tartott előadást Mezőfalván a martonvásári kukoricahibridekről, amelyek hét évtizede vannak jelen a köztermesztésben. Az első hibridjük az MV–5-ös volt 1953-ban, a Pap Endre által nemesített fajta Európában is a legelsőnek számított.

 

A teljes cikk ITT olvasható!Lap tetejére